Yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmiä

Minun ajattelussani yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmiä yhdistää yksi selkeä piirre. Kun kaikki yhteistoiminnallisen oppimisen 5 keskeistä periaatetta on huomioita opetuksessa, voidaan puhua yhteistoiminnallisesta oppimisesta.
Kerään tähän alle esimerkkimenetelmiä, joita jokainen teistä saa mieluusti hyödyntää. Ex-kollegaani Toivo Lonkilaa lainaten totean, että “vähäisestäkin lainaamisesta olen kiitollinen”.
Suositukseni on, että kannattaa kokeilla samaa menetelmää varioiden, usean ryhmän kanssa. Palapelimenetelmiä voi käyttää rinnakkain, sillä ne poikkeavat toisistaan lähinnä toteutuksen suhteen.
Tullaan tutuiksi
Laitan tähän alkuun juoksutuksen, jolla aloitan (soveltuvin osin) kaikki ohjelmat uuden ryhmän kanssa. Yksi “tuotteeni” on, että käynnistän pitkän koulutusohjelman vetämällä sen alkuun 1-2 päivän koulutuksen, jossa porukka ryhmäytetään luomalla yhteiset tavoitteet ja pelisäännöt. Vakiokalustoa niissä on aina tämä Tullaan tutuiksi -harjoitus. Se ei petä koskaan!
Yhteistoiminnallisen johtamisen (ja opettamisen) portaat 2: Tullaan tutuiksi – apua ryhmäyttämiseen
Palapelit (Jigsaw)
ovat perinteisiä yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmiä, joissa toteutuvat muiden esimerkkijuoksutusteni tavoin kaikki YTO:n periaatteet.
Näyttelykävely
on jo monta astetta vaativampi menetelmä kuin palapelit. Sen käyttöönotto edellyttää, että oppijat ovat sisäistäneet yksilöllisen vastuunsa ja hoitavat hommansa hyvin. Tähän vaiheeseen pääsy edellyttää pitkäkestoista, säännöllistä yhdessä tekemistä.
Ryhmätutkimus
on niin vaikea menetelmä, että en suosittele sen käyttöä ennen kuin kuukausien harjoittelun jälkeen. Itse aloitin aikoinaan uudessa koulussa 5. luokan kanssa yhteistoiminnallisen oppimisen sisäänajon. Tein sitä koko vuoden lähes joka päivä. Kuudennen luokan syksyllä olimme mielestäni valmiit kokeilemaan ryhmätutkimusta. Olimme päättäneet lähteä Lappiin leirikouluun. Rakensimme ryhmätutkimuksen sen ympärille. Tutkimuksen tekeminen kesti siis noin puoli vuotta, huipentuen maaliskuussa leirikoulussa tehtyihin asiantuntijahaastatteluihin, ryhmätöihin yms. Jokainen ryhmä esitti tutkimuksensa kevään aikana. Voin sanoa, että ne tuokiot olivat minulle valtaisa palkinto, osoitus, että olen saanut jotain aikaan lasten kanssa.
t
7,924 total views, 8 views today