Onko teidän organisaationne ”yhteistoiminnallinen, oppiva tiimiorganisaatio” vai miten analysoit sitä? Tämä ”Apinatarina” on erinomainen jään murtaja, kun aletaan keskustella työyhteisön toimintakulttuurista/toiminnasta. Miten teillä suhtaudutaan muutoksiin? Entä, jos joku ehdottaa jotain uutta ja radikaalia? Olisiko mahdollista oppia jotain apinoiden avulla? Kokeilkaa!

Käytän tätä harjoitusta usein avaamaan osallistujien silmiä suhteessa organisaation toimintaan.  Tämä sopii esim. koulutuspäivän alkuun tai, kun siirrytään käsittelemään/arvioimaan työyhteisön toimintaa. On hyvä korostaa, että kyse on tarinasta/fiktiosta, eikä sillä osoitella millään tavalla kyseistä organisaatiota. Aina on vaara, että joku loukkaantuu, mutta usein malka on silloin kyseisen henkilön omassa silmässä. Mieti kuitenkin, missä ja milloin käytät tätä tarinaa.

  • Pyydä osallistujia kuuntelemaan tarkasti tarinaa ja miettimään, löytyykö siitä mitään tuttua suhteessa työyhteisöön.

 

Tässä ”Apinatarina” Asko Leppilammen lukemana:

 

Apinatarina

Aloitetaan häkillä, jossa on viisi apinaa.Laita banaani roikkumaan häkin katosta ja tikkaat banaanin alapuolelle. Jonkin ajan kuluttua joku apinoista lähtee kiipeämään banaania kohti. Heti, kun apina koskettaa tikkaita, ruiskuta muita apinoita kylmällä vedellä.

Jonkin ajan kuluttua joku toinen apina lähtee kohti banaania samoin tuloksin – muita apinoita ruiskutetaan kylmällä vedellä. Kohtapuoliin tikkaille pyrkivän apinan aikeet estetään toisten toimesta. 

Nyt luovutaan kylmästä vedestä. Yksi apina otetaan häkistä pois ja tilalle laitetaan uusi. Uusi apina haluaa kiivetä tikkaille ja hakea banaanin. Kauhukseen apina huomaa, että muut käyvät sen kimppuun.

Parin yrityksen jälkeen apina ymmärtää, että yritys kiivetä tikkaita johtaa joukkokuritukseen.Seuraavaksi korvataan taas yksi alkuperäisistä apinoista uudella. Edellisellä kerralla vaihdettu apina osallistuu kuritukseen nyt innolla! 

Näin toimitaan kaikkien alkuperäisten apinoiden kanssa. Joka kerta, kun uusi tulokas yrittää tikkaille, muut kurittavat tätä. Useimmilla ei ole mitään käsitystä, miksi ne eivät saa kiivetä tikkaille tai miksi ne osallistuvat tulokkaan kurittamiseen.

Kun kaikki alkuperäiset apinat on korvattu, ei yhtäkään häkissä olevaa apinaa ole ruiskutettu kylmällä vedellä. Kuitenkaan yksikään apina ei enää yritä tavoitella banaania. Miksi ei?

Koska niiden mielestä täällä on aina toimittu näin.

 

  • Kun olette kuunnelleet tarinan, pyydä jokaista ottamaan itselleen pari, mielellään sellainen, jonka kanssa on vähiten tekemisessä tai jonka tuntee huonoimmin.
  • Parit keskustelevat 2-3 minuuttia ja miettivät mitä se toi mieleen.
  • Sen jälkeen pyydät pareja sopimaan kumpi on A ja kumpi B.
  • Pyydä muutamasta parista B kertomaan, mitä he juttelivat.
  • Anna vielä kaikille mahdollisuus kommentoida.
  • Kun kommentoitavaa ei enää ole, vedä keskustelu yhteen. Tehkää johtopäätöksiä ajatuksella ”Mitä tästä opimme?”

 

 

 

 

 9,000 total views,  8 views today

Jos koet tämän artikkelin hyödylliseksi, ole hyvä ja jaa sitä eteenpäin, kiitos!