Yhteistoiminnallisen johtaminen  on käsitykseni ja kokemusteni mukaan ylivoimaisesti paras johtamisen filosofia minun tarpeisiini. Yllä olevan ”sikakuvan” periaatteet ovat iskostuneet toimintaani niin työssä kuin arjessa niin voimakkaasti, että käyn aina ne mielessäni läpi, kun suunnittelen koulutusta, valmennusta, kokousta… Periaatteet ohjaavat ajoittain jopa vapaa-ajan toimintaani.

Aloitan tällä artikkelilla pitkäkestoisen sarjan, jonka aikana yritän antaa viikoittain käytännön vinkkejä yhteistoiminnallisen johtamisen periaatteiden käyttöä eri tilanteissa. Samalla käymme läpi yhteistoiminnallisen, oppivan tiimiorganisaation rakentamisen kulmakiviä.

Tervetuloa mukaan kehittämismatkalle!

Oma suhteeni yhteistoiminnalliseen johtamiseen

Tutustuminen yhteistoiminnallisen oppimisen ja johtamisen filosofiaan ja periaatteisiin on ollut minulle  kolme vuosikymmentä kestänyt matka, joka jatkuu vielä eläkkeelläkin.  Kun oivalsin mistä siinä on kyse, alkoi se ohjata kaikkea tekemistäni. Olen äärettömän kiitollinen valmentajakollegalleni Viljo Kohoselle, joka johdatti minut kohtaamaan David ja Roger Johnsonin vuonna 1989. Kutsuimme heidät Suomeen kouluttamaan meitä ja muita ja loppu onkin historiaa. Innostuimme heidän ajattelustaan ja metodeistaan niin paljon, että kouluttauduimme lisää heidän, Elizabeth Cohenin,   Shlomo ja Yael Sharanin, Spencer Kaganin ym. johdolla. Olemme olleet etuoikeutettuja saadessamme kohdata huippuammattilaisia ja oppia heiltä.

Aloimme Viljo Kohosen kanssa testata yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmiä vetämissämme 3 vuotta kestäneissä rehtorikoulutusohjelmissa. Tukiparin kanssa uskalsimme kokeilla, ottaa riskejä, onnistua ja epäonnistua. Harjoitus alkoi vähitellen tehdä mestareita.  Lukemattomien toistojen jälkeen filosofia ja periaatteet alkoivat aueta, muuttua omiksi näkemyksiksi, uusiksi menetelmiksi. Siitä seurasi, että kirjoitimme asiasta jopa kirjan ”Toimiva koulu – yhdessä kehittäen”.

(Kohonen, V. & Leppilampi, A. 1994. Toimiva koulu. Porvoo: WSOY.)

Yhteistoiminnallinen johtaminen – artikkeli

Koulutin ja valmensin 1990-luvulla valtavan määrän rehtoreita ja opettajia pääsääntöisesti useita päiviä kestävissä ohjelmissa. Pääsin välillä testaamaan yhteistoiminnallisen johtamisen periaatteita käytännössä toimiessani uuden Tiilikankaan alakoulun rehtorina muutaman vuoden. Huomattuani filosofian hyvät puolet ja saatuani riittävästi rohkeutta, jätin vakinaisen työn ja heittäydyin yrittäjäksi. Minusta tuli työyhteisövalmentaja, joka koulutti ja valmensi lähinnä yritysten johtoa ja henkilöstöä. Ajatteluni ja toimintatapani kehittyivät sen verran, että olin valmis kirjoittamaan ystäväni Viljon juhlakirjaan artikkelin ”Yhteistoiminnallinen johtaminen”. Tuota termiä ei ollut siihen mennessä tietääkseni käytetty Suomessa, joten siitä se lähti.

Jälkikäteen, käytyäni tuota artikkelia läpi yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmin tuhansien ihmisten kanssa, voin sanoa, että se on mielestäni yksi parhaita tuotoksiani. Allekirjoitan sen ajatukset edelleen. Voisi sanoa, että ”se on siinä”!

Tämän linkistä aukeavan artikkelin tavoitteena on selvittää mistä yhteistoiminnallisessa johtamisessa on kyse ja kertoa esimerkein miten se toimii käytännössä. Toivon kovasti, että löydät siitä itsellesi ja työyhteisöllesi jotain konkreettista hyötyä.

LINKKI: Yhteistoiminnallinen johtaminen- artikkeli

Tässä sama artikkeli englannin kielellä jaettavaksi englannin kielisille kollegoillesi ym.

Cooperative leadership, Asko Leppilampi 2009 (in english)

 

Tässä vielä yhteistoiminnallinen johtaminen pähkinänkuoressa Antti Leppilammen tekemän animaatiovideon avulla:

Antti Leppilampi – Yhteistoiminnallisen johtamisen peruspiirteet

 

 

 

Yhteistoiminnallisen tuokion suunnittelu

Valmistautuessani vetämään yhteistoiminnallisen oppimisen/johtamisen periaatteisiin liittyvää tuokiota/prosessia, käytän muistisääntönä alla olevaa PIGS`s Face -kuvaa, jossa sanojen etukirjaimet toimivat muistisääntönä.

Tuosta kuvasta johdettu toimintakaavani on yksinkertainen:

 • Mietin tarkkaan miten luon positiivista riippuvuutta, me-henkeä ryhmään, jota ohjaan. (positive interdependence)
 • Suunnittelen työn niin, että jokainen pääsee (joutuu) puhumaan ja kertomaan mielipiteensä pienryhmässä ja/tai koko porukalle. (individual accountability)
 • Pidän huolen siitä, että ryhmä arvioi omaa toimintaansa prosessin aikana ja ennen kaikkea lopussa. (group processing)
 • Asetan kaikissa tilanteissa tavoitteeksi harjoitella jotain sosiaalisia taitoja. (social skills)
 • Järjestelen työskentelytilan niin, että jokainen pystyy katsomaan työkaveria silmiin, ei niskaan. (face-to-face interaction)

Miten tämä on mahdollista ja mitä se tarkoittaa käytännössä selviää, kun luet edellä olevan artikkelin.

TEHTÄVÄ

Lue oheinen artikkeli ajatuksen kanssa. Mieti mitä sellaisia menetelmiä siitä löytyy, joita voisit käyttää omassa työssäsi opettajana, johtajana, esimiehenä, tiimin jäsenenä?

Kirjaa niistä muutama idea paperille/koneelle ja esittele ne kollegallesi tai vaikka työyhteisösi jäsenille. Pyydä muitakin lukemaan artikkeli ja etsikää sieltä yhteisiä kehittämiskohteita. Esim. tiimipalaverin tai opettajankokouksen kehittäminen voisi olla hyvä lähtökohta, josta kaikki hyötyvät ja josta saa välitöntä hyötyä.

Muista, että yhteistoiminnallinen, oppiva organisaatio edellyttää, että sen kaikilla tasoilla toimitaan samojen periaatteiden mukaan. Voisiko noiden periaatteiden runkona olla alla olevan kuvan ”sian kasvot”?

Jatkossa ilmestyy tänne sivuilleni vinkkejä siitä, miten rakentaa oppiva, yhteistoiminnallinen tiimiorganisaatio. Saat luettavaksesi mm. tällaisia teemoja:

 • Miten aloitan yhteistoiminnallisen tuokion?
 • Miten luoda turvallinen, hyvä työskentelyilmapiiri?
 • Miten luoda pelisäännöt, joihin kaikki sitoutuvat?
 • Miten pitää hyvä palaveri/kokous?
 • Miten rakentaa toimiva tiimi?
 • Miten laatia tiimisopimus niin, että kaikki sitoutuvat siihen?
 • Yhteistoiminnallisen johtamisen käsikirja – mitä, miksi, miten?

Näitä ja muita teemoja päivitän sivuilleni kerran viikossa siten, että siitä syntyy toimiva kokonaisuus, jota kuka tahansa voi soveltaa omassa työssään.

PS. Täällä sivustollani on paljon tähän teemaan liittyvää materiaalia. Selaile, niin löydät lomakkeita, harjoituksia yms. Löydät osan niistä tämän alla olevan linkin kautta:

YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ

 

Jos haluat keskustella yhteistoiminnallisesta johtamisesta tai esittää siihen liittyviä kysymyksiä, voit tehdä sen alla kommentointipalstalla tai lähettää sähköpostia tämän lomakkeen avulla tai suoraan osoitteeseen asko@leppilampi.com 

 16,825 total views,  10 views today

Jos koet tämän artikkelin hyödylliseksi, ole hyvä ja jaa sitä eteenpäin, kiitos!