Kerron tässä ”Yhteistoiminnallinen oppiminen osana koulun toimintakulttuurin kehittämistä” -puheenvuorossa miten yhteistoiminnallinen oppiminen ilmenee käytännössä koulussa. Paras onnistumismahdollisuus taataan sillä, että myös yhteistoiminnallinen johtajuus toimii eli filosofian tulee toimia kaikilla tasoilla koko organisaatiossa osana toimintakulttuuria.

Avaan asioita puheenvuorossani mahdollisimman konkreettisesti.

Pidin tämän ”Yhteistoiminnallinen oppiminen osana koulun toimintakulttuurin kehittämistä” – puheenvuoron aikoinaan Yleisradion ”Viikon puheenvuoro” -sarjassa.

 

 

Vinkki äänitteen käyttämisessä apuna koulutuksessa ja kehittämisessä

 

Vinkkini on, että hyödynnätte puheenvuoroani koulutuksissa. Se toimii sekä perus- että täydennyskoulutuksessa keskustelun virittäjänä. Kokeile vaikka tällaista tekniikkaa:

  1. Ennen kuuntelua annetaan tehtäväksi nostaa puheenvuorosta muutama asia, joita minä/me voisimme huomioida omassa opetuksessa/kehittämisessä.
  2. Jokainen kuuntelee puheenvuoron ja tekee muistiinpanoja.
  3. Sovitaan 2-4 hengen ryhmät, joissa kukin esittelee omat nostonsa ja ryhmä valitsee esiin tulleista 2-3 tärkeintä kehittämiskohdetta.
  4. Vetäjä kokoaa kehittämisehdotukset niin, että jokaisesta ryhmästä kuullaan vuorolla yksi kehittämisehdotus, joka kirjataan ylös. (Vastaaja arvottu esim. luku x:ään ja esim. numero 2 aloittaa). Jos kehittämisideat alkavat toistua, voidaan tukkimiehen kirjanpidolla tms. merkata, että toinenkin ryhmä ehdotti samaa asiaa.
  5. Kun yksi kierros on tehty (eli 1 asia/ryhmä) aloitetaan toinen kierros, jossa vastaaja vaihtuu ja numero y sanoo yhden asian. Näin jatketaan, kunnes kaikki kerätty.
  6. Mikäli jokainen on sanonut yhden asian, on syntynyt priorisoitu luettelo, jossa todennäköisesti on erottunut 2-3 tärkeintä kehittämiskohdetta.
  7. Tämän jälkeen sovitaan yhdessä 2-3 asiaa, jotka vielä priorisoidaan ja aletaan viedä ensimmäisinä eteenpäin.
  8. Mietitään uusissa ryhmissä onnistumisen kriteerit sovituille kehittämiskohteille, keinot miten edetään, vastuuhenkilöt tiimeissä/työryhmissä ja koko organisaatiossa sekä aikataulut, milloin asiaan palataan.
  9. On hyvä huomioida, että sovitaan vain yksi asia kehittämiskohteeksi kerrallaan, sovitaan sille määräaika (esim. 2 kk) ja sitten 2 kk kuluttua otetaan seuraava asia käsittelyyn jne.
  10. Huolehditaan seurannasta ja arvioinnista ja pidetään huoli, että kehittäminen jatkuu vuodesta toiseen…

Tämä oli viimeinen puheenvuoroni tuossa ohjelmasarjassa. Aiemmat puheenvuorot löydät täältä:

Yhteistoiminnallinen oppiminen aikuiskoulutuksessa – Askon puheenvuoro YLE:ssä

Yhteistoiminnallinen oppiminen lasten itsetunnon ja minäkuvan kasvussa – Asko Leppilammen puheenvuoro YLE:ssä

Tämäkin keskustelu liittyy näihin samoihin asioihin.

Keskustelua yhteistoiminnallisesta oppimisesta ja johtamisesta

 

 

 577 total views,  1 views today

Jos koet tämän artikkelin hyödylliseksi, ole hyvä ja jaa sitä eteenpäin, kiitos!