Olen käyttänyt alla olevasta linkistä aukeavia ”KATALYYTTISIÄ kysymyksiä” paljon toimiessani kouluttajana ja työyhteisövalmentajana. Kysymykset olivat myös merkittävässä roolissa, kun olin rehtorin virassa ja on niillä käyttöä myös normaalissa arjessa. Noiden kysymysten sisäistäminen osana yhteistoiminnallista johtamista on oivallus, jota uskallan suositella jokaiselle, työstä riippumatta. Johdamme itseämme ja toisiamme päivittäin. Kokeilepa miten homma pelittää, kun et annakaan vastauksia vaan teet katalyyttisiä vastakysymyksiä! Luulen, että tulet hämmästymään. Se mikä tuossa katalyyttisten kysymysten tekemisen tekee erittäin mielenkiintoiseksi on, että

Olen täydentänyt pedagogista osaamistani (KM, PkO) kouluttautumalla aikoinaan konsultiksi ja työnohjaaksi Helsingin yliopistossa parivuotisessa täydennyskoulutusohjelmassa. Hain sitten vielä lisäosaamista Englannista viikon intensiivikurssilta ”Client centred Consulting”.

Laitan konsultointiteemaan liittyen sivuilleni muutamia hyviä juttuja nähtäväksenne. Yhdistän käymistäni konsulttikoulutuksistani luettavaksenne materiaalia,  josta on ollut minulle valtavasti hyötyä omissa valmennus-, koulutus- ja konsultointitöissäni.

Tästä alta aukeaa erinomainen kysymyspatteristo, jonka suomennoksen löysin Heikkilä & Heikkilän kirjasta ”Innovatiivisuutta etsimässä”.

Itse olen opetellut vastaamaan kysymykseen kysymällä ”mitä itse olet mieltä, mitä itse tekisit?” Hämmästyttävästi kysyjällä on yleensä vastaus mielessä. Hän tulee usein vain hakemaan rohkaisua omille ajatuksilleen tai ratkaisuilleen. Annatko niille riittävästi tilaa omassa työssäsi vai kerrotko heti omat näkemyksesi? Vastauksien antaminen estää usein sen, että kuulisit mitä toinen on mieltä. Usein hedelmällisintä on, jos näkemykset poikkeavat toisistaan ja päästään aitoon vuorovaikutukseen, jossa voi edelleen käyttää katalyyttisiä kysymyksiä.

Etenkin valmentajana olen kokenut, että OIKEILLA KYSYMYKSILLÄ pystyy muokkaamaan valmennettavien ajatuksia yllättävän paljon, käytännössä enemmän kuin vastauksilla. Kun saat toisen osapuolen sanomaan ääneen sen mitä itse ajattelet, olet maalissa! 

Onnea testailuun!

KATALYYTTISET kysymykset

 

 7,904 total views,  2 views today

Jos koet tämän artikkelin hyödylliseksi, ole hyvä ja jaa sitä eteenpäin, kiitos!