Olen harjoitellut ja valmentanut johtajuutta yli 40 vuoden ajan. Oivallukset syntyvät kokemuksen, lukemisen, keskustelujen ja kirjoittamisen kautta. Koskaan ei kukaan ole eikä saa olla ”valmis”, mutta varmuus ja osaaminen kehittyvät iän ja kokemusten (hyvien ja huonojen) myötä. Heittäytyminen prosessiin on parasta, mitä tässä ammatissa tiedän. ”Herra Murphy” on lähes aina läsnä, mutta sellaisissa tapauksissa vankka asiantuntemus ja monet onnistumiset/karikot ovat kullanarvoista sosiaalista pääomaa.

Iäkkäänä ihmisenä (tätä kirjoittaessani 66 v) tuntuu joskus erittäin oudolta, että työelämässä ei osata hyödyntää varttuneiden ja jopa vanhojen osaajien asiantuntemusta. Ainakin itse koen olevani eläkkeelläkin edelleen ”täydessä vedossa”. Tuli ja innostus eivät ole päässeet sammumaan vaan aina tuntuu yhtä hienolta ottaa vastaan haasteita ja auttaa ihmisiä eteenpäin. Useimmiten auttaa, kun osaa tehdä oikeita kysymyksiä (ks. KATALYYTTISETkysymykset).

Tällä sivustollani on lähes yksinomaan omia tekstejäni, ajatuksiani ja mallejani.  Tarkoitukseni on avata myös omaa kasvuani pedagogina ja johtajana. ”Et voi johtaa muita ellet osaa johtaa itseäsi.” Olen reflektoinut (=kriittistä arvioivaa pohdiskelua) omaa toimintaani niin paljon, että siitä on tullut minulle arkirutiini. Kirjoittaminen on parasta reflektiota, mutta vasta asioiden harjoittelu, testaus ja sisäistäminen aikaan saavat sen, että toiminnot tulevat selkäytimestä. Voisi sanoa, että koen toimivani hyvin usein INTUITION varassa. Vastaukset ja toimintamallit vaan tulevat jostain osana ajoittain haastaviakin prosesseja. Olen tottunut luottamaan vaistooni.

Olen perustanut toimintani työelämässä vanhaan kiinalaiseen viisauteen ”jos annat ihmiselle kalan, hän elää sillä päivän. Jos opetat hänet kalastamaan, hän elää sillä loppuikänsä.” Siinä on elämän ohjetta meille kaikille.

Haaveeni on tehdä jossain vaiheessa mielekäs kooste omasta kasvustani. Tässä on kuitenkin yksi lastu tuosta taipaleesta niin kuin sen kuuli toimittaja Juhani Rintakumpu haastateltuaan minua Ylivieskassa pitämäni koulutuksen jälkeen. Hyvin on Juhani minua kuunnellut 🙂

https://asko.leppilampi.com/wp-content/uploads/2018/05/Juttu-Askosta-Kalajokilaaksossa-221010_LI-300×192.jpg

 

 4,231 total views,  2 views today

Jos koet tämän artikkelin hyödylliseksi, ole hyvä ja jaa sitä eteenpäin, kiitos!