Omien kokemusteni ja tietämykseni mukaan yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteet toteutuvat parhaiten silloin, kun noudatetaan tiettyä järjestystä opetuksessa. Etenkin alkuvaiheessa helpottaa, kun on looginen, perusteltu ”tiekartta”, jonka mukaan voi edetä. Esittelen tässä artikkelissa kaikkia vaiheet, jotka hyvässä oppimisprosessissa toistuvat tunnista/jaksosta toiseen. Etenkin alkuvaiheessa tämän kaavion noudattaminen on tärkeää. Kun opettaja/kouluttaja on sisäistänyt yhteistoiminnallisen oppimisen filosofian ja hallitsee kaikki 5 yhteistoiminnallisen oppimisen periaatetta, on aika siirtyä varioimaan. Silloin taitava ammattilainen voi luottaa intuitioonsa ja luoda aina tilanteen mukaan uusia menetelmiä ”hatusta”.
Olen ottanut tavakseni tehdä kaikkiin koulutuksiini kirjallisen tuntisuunnitelmajuoksutuksen, jossa nuo vaiheet tulevat varmuudella esiin. Kun vedän esim. päivän mittaista koulutusprosessia, on tuo juoksutus tärkeä ”pelastusrengas” siinä tilanteessa, kun prosessi alkaa mennä uusille urille. Taitava kouluttaja pystyy muuttamaan suunnitelmaansa osallistujien tarpeiden ja kysymysten mukaan. ”Carpe diem” on välttämätön taito, kun haluaa, että tarpeet ja tarjonta kohtaavat. Kun on mennyt syvälle prosessiin, saattaa omasta juoksutuksesta olla hyötyä. Siitä on suuri hyöty myös, kun suunnittelee seuraavaa koulutusrupeamaa. Juoksutukseen tehdyt merkinnät ovat ainakin minulle kullanarvoisia, kun mietin mitä olemme tehneet ja mikä jäi seuraavaan kertaan.
Miten käynnistää yhteistoiminnallinen oppiminen?
Tämän blogisivustoni kaikki tuntisuunnitelmajuoksutukset on rakennettu artikkelissa esiteltävän kehän mukaisesti. Teen tänne sivustoon erillisen postauksen, jossa käyn läpi yhteistoiminnallisen oppimisen sisäänajon eri vaiheita uuden koulutusryhmän kanssa. Esimerkit tulevat olemaan aikuiskoulutuksen näkökulmasta, mutta ne on helposti sovellettavissa myös peruskouluun.
Jotta ymmärtäisit riittävästi, mistä tässä on kyse, laitan luettavaksesi tätä ajattelua valaisevan artikkelin. Se avautuu tästä alta:
”Yhteistoiminnallisen oppimisprosessin suunnittelu”
Vastaa