”Kehittäminen alkaa ristiriidasta”. ”Ilman ristiriitaa todellista muutosta ei tapahdu”. ”Mikään toisessa työyhteisössä hyväksi havaittu menetelmä ei ole suoraan siirrettävissä toiseen.” ”Kaikkiin muutoksiin kuuluu mukaan taantuma, kuoppa, joka kuuluu oleellisena osana prosessiin.” ”Muutos vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, omassa työssä tapahtuvaa kokeilua/harjoittelua ja keskustelua kollegoiden kanssa.”
Tuossa edellä on muutamia väittämiä, jotka sopivat kaikkiin kehittämisprosesseihin. Olen päässyt todistamaan niiden paikkansa pitävyyttä omilla työpaikoillani ja useissa kymmenissä pitkissä prosesseissa, joita olen saanut vetää vuosikymmenien aikana.
Olemme koonneet liitteenä olevaan kirjoitukseen niitä elementtejä, joita on hyvä pohdiskella ennen muutosprosessia, sen aikana ja jopa jälkeen, jotta oppisi ymmärtämään muutosta. Tehkää reflektiosta arkirutiini! Toivottavasti tuo kirjoitus auttaa ymmärtämään reflektion merkitystä ja myös sitä, että mikään ei ole käytännöllisempää kuin hyvä teoria.
Tästä linkistä aukeaa kirjoitus, joka toivottavasti antaa eväitä onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja toteutukseen.
Onnistuneen muutosprosessin elementtejä
Liitän tähän vaikeaan asiaan myös diasarjan, jossa asiat on sanottu tiiviimmässä muodossa.
Kehittämisprosessin-toteutus
Vastaa